Mycie obiektów inwentarskich
Mycie obiektów inwentarskich zapobiega chorobom zakaźnym, dzięki czemu produkowana żywność jest bezpieczna. W końcu utrzymanie higienicznych warunków w pomieszczeniach, w których przebywają zwierzęta, jest konieczne, aby były one zdrowe.
Czyszczenie powierzchni w budynkach inwentarskich
Regularne czyszczenie powierzchni w budynkach inwentarskich, takich jak chlewnie, obory, stajnie czy kurniki, ogranicza liczbę występujących tam drobnoustrojów. Profesjonalne preparaty zwalczają bakterie i wirusy, grzyby, drożdże i pleśnie. Nasza firma stosuje odpowiednie środki, zachowując przy tym ostrożność i zapewniając bezpieczeństwo zwierząt i ludzi. Niektóre z tych preparatów nie mogą być stosowane w obecności zwierząt, dlatego należy wykorzystać czas, kiedy przebywają one poza pomieszczeniem.
Utrzymanie odpowiedniej higieny w pomieszczeniach inwentarskich
Mycie i czyszczenie powinno być przeprowadzane na tyle często, aby zapewnić utrzymanie odpowiedniej higieny w pomieszczeniach inwentarskich. Skuteczność działań zależy od wielu czynników. Na przykład do zabrudzeń nieorganicznych lepiej wykorzystać środki o odczynie kwaśnym, podczas gdy zabrudzenia organiczne skuteczniej usuwane są przez preparaty o odczynie zasadowym. Przy myciu należy zachować odpowiednią temperaturę wody, która nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza. Przydają się też specjalistyczne myjki ciśnieniowe, które znacznie przyspieszają pracę. Oprócz samego mycia warto też regularnie przeprowadzać dezynfekcję pomieszczeń, aby jeszcze bardziej skutecznie zwalczać wszelkie drobnoustroje.